“Bevallen? Alleen met een ruggenprik!”

“Bevallen? Alleen met een ruggenprik!”

Dat een kindje op de wereld zetten geen pretje is, weten we allemaal. Een ruggenprik is voor veel vrouwen daarom ook dé reddende engel tijdens de bevalling. Iets waar de mama’s in spe dan ook gretig gebruik van maken. De afgelopen tien jaar is het aantal vrouwen dat kiest voor deze vorm van pijnbestrijding verdrievoudigd.

Bevallen? Veel vrouwen doen dit met behulp van een ruggenprik, blijkt uit een promotieonderzoek van Martine Wassen van ziekenhuis Maastricht UMC+. Waar in 2003 vijf procent van de vrouwen gebruik maakte van deze vorm van pijnbestrijding, is dit aantal inmiddels opgelopen naar ruim twintig procent.

Deze prik zorgt ervoor dat de buik en benen van de aanstaande moeder gevoelloos worden zodat de bevalling pijnloos verloopt. Lang werd gedacht dat een vrouw alleen gebruik mag maken van deze vorm van pijnbestrijding als ze minimaal vier centimeter ontsluiting heeft. Uit het onderzoek van Wassen blijkt dat de ruggenprik de bevalling niet verstoort en dus al eerder kan worden ingezet.

 

Risico’s

Toch moeten Nederlandse vrouwen nog altijd vragen om een ruggenprik. Dit in tegenstelling tot andere Europese landen, waar de ruggenprik standaard wordt toegepast bij een bevalling. Iets wat Wassen niet aanraadt. “Een ruggenprik vermindert de pijn, maar heeft wel bijwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan een lage bloeddruk, bewegingsbeperking in de benen en een hoger risico op een kunstverlossing.”

Iets waar Linda Rentes, voorzitter van de beroepsvereniging van verloskundigen, zich compleet bij aansluit. “Sommige vrouwen hebben zoveel pijn dat de ontsluiting blokkeert of dat ze te uitgeput zijn om te persen, dan biedt een ruggenprik de uitkomst. Vrouwen moeten er echter niet te makkelijk over denken. Het is de oplossing als je het nodig hebt, maar het is natuurlijk geen aspirientje.”

 

Zonder ruggenprik

Toch hoeven verloskundigen zich nog geen zorgen te maken, want in vergelijking met buurland België waar ruim 70 procent om een ruggenprik vraagt, doen Nederlandse vrouwen het met 20 procent nog relatief vaak zonder pijnbestrijding. “Dit heeft te maken met de gedachte ‘in smart zult gij uw kinderen baren’, waar veel Nederlandse vrouwen zich aan vasthouden”, aldus onderzoeker Wassen.

 

( Bron: De Telegraaf )

Vergelijkbare artikelen

Vraag & antwoord

Hier kan je je vraag stellen: