Een kindvriendelijke vloer

Een kindvriendelijke vloer


De vloer van de kinderkamer of peuterkamer; laat je het zoals het nu is of kies je voor iets anders. Veel mensen weten niet welke mogelijkheden er allemaal zijn en dat er meer keuze is dan alleen laminaat met een vloerkleed of vloerbedekking. Ook voor kindjes met allergieën, zijn er veel mogelijkheden. We helpen je graag een handje op weg.

tapijttegelsEen onderhoudsvriendelijke vinylvloer

Als je veel kinderen over de vloer krijgt, dan is tapijt misschien niet zo handig meer. Natuurlijk, het is heerlijk zacht, maar daarnaast ook vatbaar voor vlekken van bijvoorbeeld sap, snoep of stiften. Een goed alternatief is een vinylvloer. Deze vloer is eenvouding schoon te houden en bovendien kunnen er geen blijvende vlekken op komen. Je kan er eventueel een vloerkleedje op leggen voor het bedje van je kind of voor de commode.

Een vloer van kurk
Wanneer je kind een allergie heeft, schaf je niet zo snel een tapijt of vloerkleed aan voor in zijn slaapkamer. Veel vloeren zijn nogal koud aan je voeten en zijn hiermee dus ook koud voor een kruipende uk. Met deze overwegingen in je achterhoofd, kan je ook een vloer van kurk kiezen. Dergelijke vloeren zijn er tegenwoordig in veel patronen en kleuren, dus het is niet moeilijk om iets leuks te vinden voor een babykamer. Kurk is bovendien volledig natuurlijk en bevat geen gifstoffen, wat ook nog eens een gezonde keuze is voor de kinderkamer.

Losse tapijttegels voor een speels effect
Wil je iets leuks doen met de vloer, kies dan voor losse tapijttegels in verschillende kleuren. Je kan de tegels neerleggen zoals je het zelf mooi vindt en op die manier kan je dus ook leuke patronen creëren. Een bijkomend voordeel is dat wanneer er een vlek op één van de tegels komt die er niet meer uit te krijgen is, je de tegel gewoon kan verwisselen voor een nieuwe tegel.

Voordelen en nadelen van vloeren
Babykamerinspiratie.nl geeft je graag een overzicht van alle materialen die je kunt gebruiken voor de vloer van je babykamer en kinderkamer (Bron: Kidzlifestyle.nl).

Vrolijk vloerkleed van KidzsuppliesTapijt

Voordelen
Behaaglijk en veilig, want er is geen slipgevaar. Indien het tapijt van hoge kwaliteit is, dan is het vaak vuilafstotend en gemakkelijk schoon te maken. Hiernaast heeft het een geluidsdempende werking.

Nadelen
Het is minder makkelijk te reinigen dan gladde vloeren en omdat het niet compleet vrij is van stof, is het af te raden voor allergische kinderen.

Rubber

Voordelen
Vuilafstotend; vocht, olie en chemicaliën hebben geen invloed op rubber. Rubber is zeer geschikt voor allergische kinderen en absorbeert tevens schokken en geluid.

Nadelen
Scherpe voorwerpen kunnen beschadigingen geven op het rubber. Bij afvalverwerking kunnen schadelijke stoffen vrijkomen, als het rubber deels synthetisch is.

Bamboe

Voordelen
Milieuvriendelijker dan hout; bamboe is een grassoort die na zo’n vijf jaar verwerkt kan worden. Een eik doet er vijftig jaar over. Hiernaast is het hard en daardoor slijtvast en bestand tegen vlekken.

Nadelen
Goedkopere uitvoeringen van bamboe kunnen makkelijk krassen. Het is ook gehorig, glad en kan onder extreem vochtige omstandigheden barsten of vervormen.

Kurk

Voordelen
Kurk is slijtvast en vochtbestendig als de vloer een sterke coating heeft. Het is warm, geluiddempend, geschikt voor allergische kinderen en ten slotte milieuvriendelijk.

Nadelen
Kies voor een kliksysteem; verlijmde kurkvloeren zijn moeilijk te verwijderen. Kurk kan verkleuren.

Laminaat

Voordelen
Laminaat is makkelijk schoon te houden en beschadigde planken zijn eenvoudig te vervangen.

Nadelen
Het is gehorig en goedkopere soorten kunnen snel beschadigen. Hiernaast kan het ook glad zijn.

Linoleum

Voordelen
Milieuvriendelijk, duurzaam, krasvast en hypoallergeen.

Nadelen
Linoleum kan krassen en glad worden.

Vinyl

Voordelen
Een vinylvloer is duurzaam, krasvast en geschikt voor allergische kinderen. Beschadigde vinyltegels kan je vervangen.

Nadelen
Het is minder duurzaam dan andere harde vloeren. Hiernaast zijn er grote kwaliteitsverschillen en kan het glad zijn.

Vraag & antwoord

Hier kan je je vraag stellen: