Voordat je begint met het inrichten

Voordat je begint met het inrichten


Voordat je begint met het inrichten van je babykamer, heb je vast al allemaal ideeën in je hoofd over hoe het eruit moet komen te zien. Waarschijnlijk had je dit al toen je een positieve zwangerschapstest in je handen had. “Deze meubeltjes wil ik, dit wordt de stijl en dit wordt de belangrijkste kleur.” En vast nog veel meer! Wij geven je tips en ideeën zodat je goed van start kan gaan en al je ideeën kunt ordenen. Ook wanneer je babykamer een peuterkamer wordt, komen de tips van pas.

MoodboardMaak een moodboard
Voordat je aan de slag gaat met de kinderkamer, is het handig om al je ideeën samen te voegen op een moodboard. Bekijk hiervoor tijdschriften en folders en verzamel plaatjes van leuke accessoires, mooi behang, kleuren die je mooi vindt en allerlei andere dingetjes die jij belangrijk vindt voor de inrichting en de sfeer van het kamertje. Let nog niet op combinaties van bijvoorbeeld kleuren. Je kan hiernaast ook plaatjes en foto’s van het internet halen en deze uitprinten. Voeg alles samen en ga dan sorteren op kleur of sfeer. Uiteindelijk plak je de mooiste combinaties op een groot karton en aan de hand van dit moodboard ga je dan aan de slag.

Bestel op tijd je babykamermeubels
Ga op tijd op zoek naar babymeubeltjes. Wanneer je de cruciale twaalf weken grens gepasseerd bent, kan je alvast gaan rondsnuffelen in babyzaken. Bezoek verschillende winkels en webshops om modellen en prijzen te vergelijken en doe inspiratie op. Kijk ook wanneer je de meubels geleverd kan krijgen, want sommige babyspeciaalzaken hanteren lange levertijden van soms wel twaalf tot veertien weken. Ook komt het bij sommige zaken voor dat er iets fout gaat in de levering en wanneer je dan op tijd je babykamer hebt besteld, zit er nog speling in de bezorging.

Maak een plattegrondje van je babykamer
Voordat je de babykamer geleverd krijgt, kan je een plattegrondje van het kamertje maken. Maak apart kleine tekeningetjes van de meubeltjes en knip deze uit. Door de ‘meubeltjes’ op de plattegrond te leggen, kan je makkelijk zien hoe de inrichting eruit zou komen te zien en wat het meest praktisch zou zijn. Zo hoef je ook niet te slepen en te schuiven met de meubels. Fijn voor je rug én voor de vloer.

Denk bij de inrichting van de kinderkamer alvast vooruit
Wanneer je baby een ondernemende peuter wordt die enorm snel uit al zijn kleding groeit en een steeds groter wordende verzameling speelgoed heeft, groeit ook zijn babykamer uit tot een echte peuterkamer. Bij het inrichten van de babykamer kan je alvast rekening houden met het feit dat je baby een peuter wordt. Koop bijvoorbeeld een ruime kledingkast, waarin ook ruimte is voor te kleine kleding en speelgoed. Om ruimte te besparen kan je een extra hoge kast aanschaffen, in plaats van een brede kast. Houd alvast ruimte vrij voor speelgoedmanden en eventueel een tafeltje en een stoeltje. Wanneer je neutrale kleuren gebruikt, kan je makkelijk switchen van een schattige babykamer naar een stoere peuterkamer. De accessoires kunnen in dat geval kleurbepalend zijn.

Hecht waarde aan de veiligheid van de babykamer
Veiligheid staat natuurlijk hoog in het vaandel en zo ook bij het inrichten van de babykamer. Niet alleen kies je voor stevige meubels, ook kan je wandcontactdozen aanschaffen die voorzien van zijn beveiliging, een rook- en koolstofmonoxidemelder ophangen en het ledikantje niet te dicht bij de verwarming zetten.

Vraag het aan je peuter
Heeft je peuter een duidelijke voorkeur voor een tv-serie, stripfiguur, speelgoed of voor een thema? Stem de peuterkamer dan af op zijn wensen. Bekende tv-series als Bert en Ernie, Teletubbies, Mega Mindy, Bumba of Dora en ook Disney figuren als Cars en Winnie the Pooh, hebben tegenwoordig eigen beddengoed, behang en/of kinderkamer accessoires.

Wanneer je baby de eerste weken bij jou op de kamer slaapt…
Houd er dan rekening mee dat je alle benodigde spulletjes binnen handbereik hebt. Wil je je kindje ‘s nachts liever op je eigen bed verschonen, zorg dan voor een stapeltje luiers en luierdoekjes naast je bed. Maak alvast een plekje vrij voor de wieg. Laat je baby niet bij jou in bed slapen, want dit kan levensgevaarlijk zijn. Je kan op je baby gaan liggen of je kind kan stikken onder jouw dekbed.

Gebruik de reiswieg van de wandelwagen
Natuurlijk wil je je kindje de eerste tijd zo dicht mogelijk bij je hebben. Je kan vooraf niet weten hoelang je pasgeboren baby bij je op de kamer zal slapen en daarom twijfel je wellicht over het aanschaffen van een extra wiegje. In dit geval kan je ook de reiswieg van je wandelwagen gebruiken. De reiswieg is heerlijk knus en er is tegelijkertijd voldoende ruimte voor één of twee kruiken om je baby warm te houden. Je kan de reiswieg gewoon op het onderstel van de wandelwagen zetten, maar wanneer je eenmaal buiten hebt gelopen, zijn de wielen natuurlijk vies. In het vervolg kan je ook een brede tafel of stoel gebruiken. Wat je gebruikt maakt niet zoveel uit, zolang je er wel rekening mee houdt dat het voldoende stevigheid biedt. De Cosi-Sleep is een voorbeeld van een eenvoudige reiswieg die je ook nog eens makkelijk kunt opklappen. Het is een ideaal bedje voor je kindje voor zowel thuis voor als onderweg. Er is ook een speciale standaard verkrijgbaar. Wil je meer lezen over de Cosi-Sleep? Lees hier dan verder >>

Bekijk al onze babykamer en peuterkamer artikelen >>

Vraag & antwoord

Hier kan je je vraag stellen: