Welk soort bed heeft je kind nodig?
Er zijn veel verschillende soorten kinderbedden op de markt, maar welke moet je nou kiezen? Wordt het een ledikant of misschien toch een hoogslaper? Wat zijn eigenlijk de verschillen en aan welke maten moet je denken? Hieronder lees je nuttige informatie over verschillende soorten en maten kinderbedden, zodat je baby’tje of kindje straks zorgeloos in een mooi en geschikt bed kan slapen.
Populaire soorten baby- en kinderbedden
Een babybed. Baby’tjes brengen veel uren slapend door. De keuze voor een fijn en veilig bed is daarom extra belangrijk. De eerste maanden zal je baby wellicht nog slapen in de wieg, maar vroeg of laat zal er een eigen bedje in the picture komen. Een babybedje is over het algemeen 60x120cm groot en heeft spijlen. Sommige babybedden zijn 70x140cm. Kies je voor deze maat, dan kan je het babybedje ook nog gebruiken als peuterbed. Zelf vinden wij Lifetime bedden erg leuk voor baby’tjes.
Het ledikant. Dit is het meest simpele type kinderbed. Hij staat laag bij de grond en is hierdoor gemakkelijk in gebruik. Je stapt er als ouder gemakkelijk bij in en kinderen hoeven niet te klimmen om er in te komen. Dit type bed is ook relatief veilig, als het kind onverhoopt uit bed valt, dan valt de hoogte gelukkig mee. Een ledikant kan heel simpel zijn, maar ze zijn ook verkrijgbaar met bijvoorbeeld lades aan de onderkant. Hier kunnen vervolgens dingen in worden opgeborgen, zoals speelgoed.
De halfhoogslaper. Wordt je kindje al wat ouder? Dan wordt een halfhoogslaper of hoogslaper een leuke en handige keuze. De naam zegt het eigenlijk al, het is een hoogslaper, alleen dan niet helemaal. Het voordeel van een halfhoogslaper is dat je er als ouder makkelijk bij kunt. Daarnaast vinden veel kinderen het leuk om te slapen in een halfhoogslaper, elke avond het laddertje op is een avontuur op zich! Een ander voordeel van dit type bed is dat je als het ware werkt in de hoogte. Dit zorgt ervoor dat je onder het bed een extra ruimte krijgt. Hier kan bijvoorbeeld een matrasje worden geplaatst wanneer iemand komt logeren, ook kan het simpelweg gebruikt worden voor opslag of als speelhutje.
De hoogslaper. Deze staat vrij hoog van de grond en biedt hierdoor veel mogelijkheden qua ruimte onder het bed, dit is handig voor een kleinere kamer. Zo kan er bijvoorbeeld een bureau onder worden geplaatst, waar het kind kan werken zonder zijn of haar hoofd te stoten. Daarnaast is een hoogslaper natuurlijk ook gewoon leuk en spannend voor het kind. Een hoogslaper is uitgerust met valbescherming, wat het een minder onveilige optie maakt dan het soms lijkt.
Overige bedden. Tegenwoordig bestaan er veel originele soorten kinderbedden, denk bijvoorbeeld aan een kajuitbed of een boomhutbed. Over het algemeen zijn dit soort bijzondere bedden vaak ledikanten of (half)hoogslapers met een aangekleed uiterlijk. Uiteindelijk gaat het erom wat het kind leuk vindt en aandurft, houd er rekening mee dat een kinderbed tegen een stootje moet kunnen.
Welk formaat?
Over het algemeen zijn er meerdere soorten kinderbedden (naast het babybed) als het gaat om formaat. Het eerste formaat wordt een juniorbed of peuterbed genoemd, deze zijn doorgaans 70x140cm of 70x150cm. Daarnaast bestaan er de zogenaamde tienerbedden, deze hebben meestal een formaat van 90x200cm en zijn al een volwaardiger eenpersoonsbed.
Een juniorbed is met name prettig voor kinderen die net uit een babybed komen. Het bed is wat kleiner en voelt hierom vertrouwd aan. Vaak blijft een kind tot hij of zij maximaal tien jaar is in een juniorbed slapen. Kinderen zijn dus al snel te groot voor een juniorbed, sommige ouders slaan dit type bed dan ook over.
Een tienerbed is groot genoeg om erg lang mee te gaan, een kind zal er niet snel uit groeien. Dit bed heeft ook als voordeel dat je er als ouder makkelijker bij kunt komen liggen en dat de keuze van dit soort bedden simpelweg groter is in winkels.