Je krijgt een kindje, gefeliciteerd! Het nieuws van een aankomende kleine is vaak heugelijk (vooral wanneer het de eerste is), maar brengt ook wat spanning met zich mee. Hier hoef je je natuurlijk niet voor te schamen – deze gevoelens zijn hartstikke normaal in deze periode. Omdat je waarschijnlijk het allerbeste voor je kleintje wilt, is het belangrijk dat jij lekker in je vel zit. Baby’s voelen immers externe spanningen aan. Een rustig hoofd kan worden geboden door wat aspecten van je leven onder de loep te leggen. Wij zetten wat dingen op een rijtje waaraan je misschien nog niet had gedacht.
Een sterke basis
Een open deur, misschien, maar toch belangrijk om te noemen. Wanneer jij niet lekker in je vel zit, gaat je kleine dit geheid aanvoelen – en het laatste wat we willen is onze eigen spanningen overdragen aan onze naasten. Zorg er dus voor dat jij zowel fysiek als mentaal in balans bent en blijft.
Hoewel de eerste niet zo moeilijk lijkt, kan het toch lastig zijn je fysieke gezondheid te waarborgen. Werk schematisch: een ritme creëren van beweging en voeding kan helpen het proces makkelijker te maken. Het hoeft allemaal niet in één keer, en ook niet super intens: kleine stapjes blijken in de praktijk vaak het meest duurzaam. Maak prioriteit van naar buiten gaan, ook al is het koud, en ook al is het maar een half uurtje per dag. Wandelen doet wonderen, en yoga en meditatie zijn goed voor je lijf en geest. Meal preppen kan helpen de drukke en chaotische eerste weken en maanden na de geboorte te overbruggen als het aankomt op voeding. We weten allemaal dat we in tijden van stress nét iets makkelijker die thuisbezorgd app openen. Wees jezelf dus voor en zorg ervoor dat er altijd wat in de diepvries ligt.
Het belang van mentale balans
Mentale gezondheid is echter net zo belangrijk als lichamelijke. De twee leven hand in hand: omdat jij nu al wat vaker een blokje om gaat, heb je je weerstand al een boost gegeven. En door gevarieerd te eten, help je je lijf een handje met het bestrijden van ziektekiemen. Meditatie zit ‘m niet altijd in een half uur stilzitten. Misschien ervaar jij wel een vergelijkbaar gevoel wanneer je alleen een kopje koffie drinkt in de ochtend, of wanneer je na het avondeten kan uitrusten met een boek. Zorg ervoor dat je deze rustmomentjes actief voor jezelf inplant.
Goed met geld: financiële en materiële zekerheid
In de wereld waarin we leven kunnen we niet om het feit heen dat sommige dingen buiten onze invloed liggen. Geld en materieel zijn hier voorbeelden van. Geld is helaas een grote stressfactor voor veel nieuwe papa’s en mama’s, want laten we eerlijk zijn: kinderen kosten geld. Probeer voordat je bevallen gaat dus goed op een rijtje te krijgen wat je financiële status is, en hoe je erbij zit. Heb je bijvoorbeeld een dure lening? Kijk of je je lening oversluiten kan tegen betere voorwaarden. Of wat denk je van een spaarplan op te stellen, om ervoor te zorgen dat je op termijn meer financiële ruimte krijgt? Als het op materieel aankomt, zorg er dan voor dat je goed calculeert. Plannen, vooruitkijken en aankopen afwegen: wij doen het ook liever niet, maar als nieuwe ouder kan het je veel rust geven. Ook hiervan kan je een ritueeltje maken: spreek bijvoorbeeld met je partner af om elke zondag te gaan zitten voor de financiën. Geloof ons, over een tijdje weet je niet meer beter.