Heb je een dochter? Of heb je zelfs een huis vol vrouwen? Je zou denken dat je dan ook een groter budget nodig hebt om alles in de opvoeding te bekostigen. De vraag is natuurlijk of dit wel echt waar is. Er is natuurlijk altijd wel een aardig budget nodig om een kind op te voeden. Of het wel echt zo is dat dit nog sterker geldt wanneer je een dochter hebt, is dus maar de vraag. De volgende zaken spelen mee.
Boven of onder het gemiddelde?
Al enige tijd geleden is uit onderzoek gebleken dat het ongeveer 100.000 euro per kind kost om deze van geboorte tot de leeftijd van 18 jaar op te voeden. Nu echter meer specifiek is gekeken naar het verschil tussen jongens en meisjes is gekeken, komt wel iets opvallends naar voren. Voor alleen jongens is het gemiddelde ongeveer 90.000 euro. Terwijl voor meisjes een gemiddelde van 125.000 euro naar voren blijkt te komen. Dit is natuurlijk wel nogal een flink verschil. Is dit het bewijs?
Het verschil in de kosten
Jongens opvoeden kost dus haast een kwart minder. Waar is dit verschil dan vooral in te vinden? Het gaat dan niet om de zaken die er echt toe doen. Het valt vooral op dat meisjes meer uitgeven aan bijvoorbeeld kleding en make-up in hun tienerjaren. Het lukt ze vaak om hun ouders wat meer te laten uitgeven hieraan. Daardoor wordt het verschil dus vooral in de laatste jaren voor hun achttiende verjaardag gemaakt. Dit betekent dus ook dat het in de eerste jaren juist wel meevalt.
De babyperiode gaat gelijk op
Het is goed om te weten dat vooral in de allerjongste jaren alles gelijk opgaat. Als baby kost het voor een jongen of een meisje ongeveer evenveel om de zaken te verzorgen. Niet verrassend is bijvoorbeeld dat de kosten voor de luiers gelijk opgaan. Ook als het gaat om kleertjes blijken ouders van jongens evenveel uit te geven als de ouders van meisjes. Dat komt natuurlijk vooral ook doordat je zelf nog de keuze kan maken voor de hoeveelheid kleertjes en welke je koopt.
Invloed van de ouders
Vanaf de peutertijd gaat het eigenlijk al mis voor ouders. Vanaf dat moment nemen de meisjes in de kosten langzaam afstand van de jongens. Dat is echter natuurlijk niet alleen maar op je dochter af te schuiven. Uiteindelijk speel je hier als ouder natuurlijk zelf ook wel een rol in. Het is namelijk zo dat je uiteindelijk wel nog altijd zelf het geld uitgeeft. Je dochter is hier immers nog veel te jong voor. Het is dus ook zelf je grenzen te kennen als vader of moeder.
Invloed van de fabrikanten
Er is ook een invloed van de fabrikanten. Wanneer het gaat om kleding van de grote merken, dan valt op dat de kleding voor meisjes vaak net wat duurder uitpakt dan voor jongens. Op die manier is er dus al een verschil wanneer je wel exact evenveel zou uitgeven. Dit is natuurlijk zowel niet op jou als op je dochter aan te rekenen. Wel is het zo dat het aanbod voor meisjes vaak wat groter is. Je kunt dus ook op zoek naar goede alternatieven. Op die manier kan je beter de controle erover houden.
Krijgen meisjes echt meer dan jongens?
Uit de onderzoeken die gedaan zijn komt wel naar voren dat jongens niet zielig gevonden hoeven te worden. Er wordt dan in fysieke vorm minder aan ze uitgegeven, maar dat betekent niet dat er van dat geld niets terug te zien is door de jongens. Het is namelijk zo dat jongens heel handig blijken te zijn in het krijgen van meer zakgeld. Zelfs binnen gezinnen wil het ze meer dan regelmatig lukken om beter te onderhandelen dan hun zussen of zusjes. Dit lukt zelfs één op de tien zonen. Dit is goed om te weten.
Zorg dat je er klaar voor bent
Wat je hier in ieder geval als jonge ouder uit kunt leren is dat het vooral zaak is om er klaar voor te zijn. Wanneer je aan kinderen begint, kan je er zeker van zijn dat dit de nodige kosten met zich mee zal brengen. Dat is het natuurlijk allemaal waard, want de band die je met je kleine meisje opbouwt, zal onbetaalbaar blijken. Dat neemt niet weg dat het wel goed is om je te realiseren wat de kosten zijn en hoe dit verschil tussen jongens en meisjes dus uiteindelijk ligt.