Kunnen jongens ook met poppen spelen?

by kamerinspiratie
Zo richt je een kamer voor een jongen in

Jongens spelen niet met poppen. Dat was lange tijd de stelling die veel ouders innamen. Dat paste niet bij hun ontwikkeling. Die tijd ligt gelukkig achter ons. Al is het wel zo dat jongens natuurlijk wel andere wensen en eisen aan poppen stellen dan meisjes. Daarom is het juist ook eens interessant om te bekijken hoe jongens met poppen spelen en wat je ervoor nodig hebt om het leuk voor ze te maken. De volgende tips kunnen je daar in ieder geval bij helpen.

Jongens speelden altijd al met poppen

Het is belangrijk om eerst even een misverstand uit de weg te ruimen. Jongens spelen namelijk al generaties lang met poppen. Denk bijvoorbeeld eens aan al die actiepoppetjes die al tientallen jaren op de markt zijn. Van He-man en de Transformers vroeger tot en met de superhelden van de Avengers tegenwoordig zijn er altijd al allerlei poppen voor jongens op de markt geweest waar ze met veel plezier mee gespeeld hebben door de jaren heen. Zo nieuw is het daardoor dus eigenlijk ook niet.

Het beste van beide werelden

Het is daardoor dus ook mogelijk om al heel gemakkelijk te zorgen dat jongens ook met poppen kunnen spelen. Deze actiefiguurtjes zijn namelijk nog altijd op de markt in allerlei vormen. Het lijkt er voorlopig ook op dat dit nog wel zo blijft en dat er alleen maar meer van dit soort poppen op de markt blijven komen. Daarnaast is er een ontwikkeling te zien die het beste van beide werelden bij elkaar brengt. Zo zijn sommige helden meer op de poppen voor meisjes gaan lijken.

Leuk maken voor jongens

Door de poppen bijvoorbeeld het uiterlijk van een superheld te geven, is het veel leuker voor jongens om ermee te spelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat jongens hier weldegelijk interesse in hebben. Zoals meisjes bijvoorbeeld ook graag voetballen. Het is volgens veel onderzoekers ook zo dat dezelfde effecten die dit heeft op de ontwikkeling voor meisjes ook voor jongens van toepassing zijn. Daardoor kan er dus veel gewonnen worden door jongens al jong de kans te geven om met poppen te spelen.

Voordelen van het spelen met poppen

Er zitten natuurlijk ook gewoon een aantal voordelen aan het spelen met poppen. Zo is er jong al veel motorisch te leren. Zo leer je als jonge jongen al goed hoe je moet vasthouden. Dat komt omdat een pop natuurlijk net wat natuurlijker overkomt dan bijvoorbeeld een actiefiguurtje van een superheld. Daardoor is de ontwikkeling op dit vlak ook veel meer te stimuleren. Het is ook zo dat poppen heel geschikt zijn om allerlei andere vaardigheden mee te ontwikkelen. Dat is allemaal gemakkelijk te verzorgen.

Goed om een band te ontwikkelen

Door jongens met poppen te laten spelen, leren ze ook emotionele banden te ontwikkelen. Dit is een typisch voorbeeld van een voordeel dat allang bekend is bij meisjes, maar dat dus ook bij jongens van toepassing kan zijn. De pop neemt in de jonge jaren een belangrijke plaats in. Die gevoelens zullen later in het leven, bijvoorbeeld in relaties en bij het krijgen van kinderen, een belangrijke rol kunnen spelen. In dat opzicht kan het spelen dus ook veel opleveren. Alleen al daarom is er genoeg reden om een aantal poppen voor ze te kopen.

Geen sprake meer van stigma

Het is belangrijk om te weten dat het stigma dat ooit rondom het spelen met poppen hing allang voorbij is. In ieder geval in grote delen van de maatschappij is dit het geval. Wie bijvoorbeeld kijkt bij de vele aanbieders van speelgoed, in winkels of in webshops, zal zien hoeveel er al mogelijk is als het gaat om poppen voor jongens. Ook de grote speelgoedfabrikanten zien al enige tijd in dat dit een belangrijke doelgroep is waar veel voor te verzorgen is. Dat maakt het voor jou als ouder ook wat gemakkelijker om te verzorgen.

Leuk voor jou als ouder

Tot slot is er nog een onverwacht effect dat vooral voor jou als ouder leuk zal zijn. Wanneer je zoon met een pop begint te spelen, dan zal hij jouw gedrag imiteren. Zo kan je dus op een speelse manier een spiegel voorgehouden krijgen. Je ziet ineens hoe jij je gedraagt en wat voor effect dat op je kind heeft. Je kunt ook zien wat hij allemaal van je leert. Dit is in de meeste gevallen natuurlijk ook gewoon leuk. Alleen al om die reden is het aantrekkelijk om voor een aantal poppen te kiezen.

0 comment

Ook interessant

Leave a Comment