Aan de ene kant voelt het natuurlijk wel heel fijn. Je baby wil in de eerste weken alleen maar bij je in je armen liggen en als je hem of haar ook maar neerlegt, begint hij of zij te huilen. Het geeft je een gevoel van liefde dat je nog nooit eerder gevoeld hebt. Al snel blijkt dit echter ook wel lastig. Je kunt immers niet bij alles wat je doet altijd maar je kind tegen je borst houden. Hoe zit dat?
Verplaatsen in de baby
Het is belangrijk om je eens goed te verplaatsen in je baby. Stel je voor, je hebt net negen maanden in de baarmoeder gezeten. Daar lag je in een bepaalde houding, want heel veel bewegingsruimte was er niet. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit niet heel erg gemakkelijk is geweest. Dat weet je zelf ook wanneer je lang opgevouwen in een bepaalde houding wordt gedrukt. Probeer maar eens een uur op je hurken onder de eetkamertafel te blijven zitten, eens zien of het lukt.
Alle ruimte en mogelijkheden
Stel je nu voor datje net geboren bent. Je hebt ineens alle ruimte. Dat heeft ook zijn weerslag op hoe je je voelt. Krampjes komen niet voor niets veel voor bij pasgeboren baby’s. Dit is echter nog niet genoeg. Het is ook nog eens zo dat je in een geheel nieuwe wereld komt. Vol met allerlei prikkels en dingen. Dat is niet heel erg gemakkelijk om je aan aan te passen wanneer je zo jong bent. Dat voelt jouw baby dus allemaal wanneer je loslaat.
Licht, geluid, geur en kleur
Er zijn allerlei zaken die meespelen. Zo is licht een goed voorbeeld. Je baby heeft negen maanden in het donker gezeten. Bij papa of, vooral, mama wegkruipen, voelt daarom meer vertrouwd dan in een bedje liggen. Dat geldt ook voor de geuren die het kindje ruikt. Om over geluiden nog maar te zwijgen. Alles is een stuk harder te horen. Bovendien is er ook veel meer te horen. Je kind kan dit ook niet zomaar even kenbaar maken. Behalve dan door bij je te kruipen.
De band met mama
Ook is het natuurlijk bekend dat het kind een sterke band met mama zal houden. Dit is immers wat het gewend is en wat nooit weg zal gaan. Vooral in de eerste dagen en weken zal dit dan ook duidelijk te merken zijn. Wanneer het kind loskomt van mama, dan is dat natuurlijk een hele ervaring. Daar is wel wat gewenning voor nodig. De baby wil het liefst de hele dag in contact met je staan. Je ruiken en horen en vooral je warmte blijven voelen.
Werken aan de ontwikkeling
Natuurlijk is het wel belangrijk om je baby te helpen om hier toch aan te wennen. Dat kan je doen door een aantal zaken te verzorgen. Dit is ook belangrijk voor jezelf, want voortdurend met een baby die huilt of in je armen ligt rondlopen geeft jou ook minder rust. Een goede manier om ervoor te zorgen, is door voor beweging te zorgen. Dit is het kindje altijd gewend geweest omdat het door jou in de baarmoeder werd gedragen en dus veel in beweging was. Wanneer je dit nabootst, zal dat direct al meer vertrouwd voelen.
Zorgen voor een onnatuurlijke omgeving
Je bent geneigd te denken dat je baby een natuurlijke omgeving nodig heeft om tot rust te komen. Denk bijvoorbeeld aan stilte in de kamer en meer zaken die jij gewend bent. Het is echter juist zo dat de dingen die jij gewend bent voor je baby helemaal niet zo gebruikelijk zijn. Zo hoorde het in de baarmoeder bijvoorbeeld voortdurend geluiden. Dat kan je dus het beste nabootsen in de kamer. Dit geeft voor het kleintje veel meer rust. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de positie waarin het slaapt. Dit kan veel verschil maken.
Zorgen voor de nodige regelmaat
Gewenning komt voort uit regelmaat. Je hebt hiervoor kunnen lezen hoeveel je baby te verwerken krijgt wanneer het net op de wereld is. Dat is nogal wat. Door in ieder geval te zorgen dat er meer regelmaat is, is het beter mogelijk om aan heel veel zaken in het leven te wennen. Dat zal de rust in ieder geval doen toenemen. Op die manier zorg je ervoor dat het kindje sneller tot rust komt in de nieuwe omgeving. Wat ook weer voor meer rust voor jou zorgt. Neem dus de tijd om dit goed te verzorgen.